Nalatenschap

Nalatenschap en wet
Als iemand overlijdt zonder testament, dan bepaalt de wet (het erfrecht) hoe zijn nalatenschap wordt verdeeld. Volgens de wet kunnen alleen echtgenoten,
geregistreerde partners en familieleden erven. Met een testament kunnen ook mensen die geen familie zijn of goede doelen delen in de erfenis.

Testament
Een testament kan alleen worden opgemaakt door een notaris. Als u zelf uw wensen op papier zet in een codicil, dan is dit niet voldoende.

Erfstelling en legaat
U kunt (een deel van) uw toekomstige nalatenschap op twee manieren bestemmen voor een goed doel, bijvoorbeeld het AVH Instituut:

1. Erfstelling
Bij een erfstelling laat u in uw testament vastleggen, dat het AVH Instituut erfgenaam van uw nalatenschap wordt. Alleen of samen met anderen. Als er meerdere erfgenamen zijn, dan hoeven deze niet allemaal even veel te erven. U bepaalt zelf op welk percentage van uw nalatenschap een erfgenaam recht heeft.

2. Legaat
U kunt in uw testament ook laten opnemen, dat het AVH Instituut uit uw nalatenschap een legaat krijgt. Dit is een duidelijk omschreven bezit of geldbedrag. U kunt bijvoorbeeld uw familie tot erfgenaam benoemen en daarnaast een bepaald bedrag als legaat voor het AVH instituut bestemmen.

Successierecht
Het AVH Instituut is door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Als erkend goed doel hoeft het AVH Instituut geen successierecht te betalen. Wat u het AVH Instituut nalaat, komt ook helemaal bij het AVH Instituut terecht.

Informeer bij uw notaris of kijk voor meer informatie op:

www.anbi.nl
Of kijk voor meer informatie over belastingvoordeel op:
www.belastingdienst.nl/giften

Andere donatiemogelijkheden
U kunt ook op andere manieren doneren:
- Machtiging, eenmalig of doorlopend;
- Notariƫle gift (periodieke schenking over 5 jaar);
- Directe donatie.

    


WWW AVH instituut.nl
ANBI logo